Wat is burgerhulpverlening

Iedere dag sterven er 35 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis aan een hartstilstand. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn letterlijk van levensbelang, maar een ambulance redt het meestal niet om binnen die tijd ter plaatse te zijn. Daarom is het heel belangrijk dat er snel hulp verleend kan worden aan het slachtoffer door mensen, die in de buurt zijn. Om die reden is het initiatief van de burgerhulpverlening gestart. Op dit moment zijn er meer dan 80.000 mensen actief als burgerhulpverlener, maar er is ten minste nog zo’n zelfde aantal nodig om genoeg en vooral op tijd hulp te kunnen verlenen. Burgerhulpverlener kan je worden als je minimaal 18 jaar bent en in de afgelopen twee jaar een reanimatiecursus of BHV cursus hebt gevolgd. Je kunt je dan aanmelden bij het oproepsysteem in jouw regio; Hartslag.NU of Hartveilig wonen. Afhankelijk van je postcode wordt je bij één van beide ingedeeld.

Wat doet een burgerhulpverlener precies?

Een burgerhulpverlener biedt als het ware eerste hulp bij een hartstilstand. Je helpt met reanimeren of het aansluiten van een AED en blijft bij het slachtoffer tot de ambulance aanwezig is. Wanneer er binnen 6 minuten na een hartstilstand begonnen wordt met reanimatie, wordt de overlevingskans aanzienlijk vergroot en mensen uit de buurt kunnen nu eenmaal sneller bij het slachtoffer zijn dan de hulpverleningsdiensten. Bij je aanmelding kan je vermelden wanneer je beschikbaar bent voor burgerhulpverlening. Je hoeft dus niet 24 uur stand-by te staan. Wanneer er een noodoproep binnen komt, worden meerdere burgerhulpverleners benaderd. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je een oproep mist en je bent ook niet verplicht om te gaan. Maar hoe meer burgerhulpverleners zich aanmelden, hoe groter de kans dat er wel op tijd hulp verleend kan worden. Als burgerhulpverlener hoef je misschien nooit in actie te komen, maar als je een leven kunt redden, geeft dat enorm veel voldoening.

 

App voor burgerhulpverlening

Sinds oktober 2015 is er een app beschikbaar voor het alarmeren van burgerhulpverleners. Deze Hartslag.NU app wordt gebruikt naast het gewone sms-alarmeringssysteem, maar heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo kan de app alle burgerhulpverleners oproepen, die zich in de buurt van het slachtoffer bevinden ongeacht hun eigen woonplaats. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht, maar ben je op vakantie in Limburg, dan zou je anders geen sms ontvangen. Met de Hartslag.Nu app krijg je die melding wel, mits je je natuurlijk binnen 6 minuten van het slachtoffer bevindt. Bovendien krijg je met de oproep ook meteen een routebeschrijving meegestuurd, die rekening houdt met de verkeerssituatie ter plaatse. Deze handige app is voor iedere aangemelde burgerhulpverlener te downloaden in de Apple Store en de Google Play Store.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Meld je aan voor een praktijkgerichte reanimatie cursus of leer reanimeren in 6 stappen.

Cursus Reanimatie en AED

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.